Gennem de seneste 5 år er Crowdlending som alternativ finansiel mulighed vokset markant og populariteten er ikke uden grund. Bliv klogere på mulighederne inden for Crowdlending og hvad du skal være særligt opmærksom på, når du vælger platform at investere fra. Vil du mere i dybden, så har vi lavet en effektiv guide til dig om Crowdlending, som du kan hente her
Helt kort er crowdlending (også kaldet peer-to-peer lending) et alternativ til de lånemuligheder, som f.eks. banken tilbyder. Det er en passiv investeringsform, som har til formål at skabe et fast, løbende afkast til dig som investor.
Den generelle term dækker over en investeringsvej, hvor privatpersoner og virksomheder kan låne til hinanden udenom banken og her begge ”vinde” i form af renter. Der er typisk ingen begrænsninger på, hvem der kan låne penge ud. Derimod skal alle låntagere gennem en kreditvurdering, som typisk bliver foretaget af den givne platform, hvorfra lånet udbydes.
Crowdlending er et nyere fænomen på den danske investeringsscene med under 20 års historik. Men crowdlending har i mange år eksisteret det internationale marked. I 2015 eksisterede der mere end 1250 crowdfunding platforme rundt om i verden, og i dag er tallet langt højere.
Med andre ord har crowdfunding udviklet sig til en professionel finansieringsform på linje med øvrige former for kapitaltilførsel med de fordele og begrænsninger, der følger med. 1En af de største platforme er amerikanske Kickstarter, der siden april 2009 har haft 18 mio. långivere på platformen. Det betyder, at over 180.000 projekter er blevet succesfuld finansieret.
Crowdlending – har to byggesten; Fællesskab og udlån
Du kender måske begrebet crowdfunding, som er en for fundraising, hvor venner og bekendte hjælper med at rejse penge til forskellige projekter. En tendens, der helt sikkert er blevet løftet markant i kraft af vores brug af de sociale medier, hvor netop deletrenden har skabt nye måder at tænke og agere på. Der er skabt efterspørgsel på etisk korrekte og bæredygtige forretningsmodeller, og det har fået deleøkonomien til at blomstre. Vi kunne tage eksempler som AirBnb og GoMore, der i den grad appellerer til forbrugernes bæredygtige og socialt ansvarlige mentalitet, og samtidig er det økonomisk sund fornuft. Og vi ser vi masser af eksempler i vores samfund, hvor deletanken og fællesskabet vinder over enerådige traditioner – du kender sikkert nogle?
Som en del af tendensen med deleøkonomi og fællesskab skabt med teknologisk hast er crowdlending vundet frem. Den generelle term dækker over en investeringsvej, hvor privatpersoner og virksomheder kan låne til hinanden uden om banken og her ”vinde” i form af renter.
Du vil opleve, at der i Danmark og udlandet er flere forskellige gode muligheder inden for Crowdlending. Som i enhver anden form for investering er det relevant, at du overvejer, hvad du ønsker af risikoprofil og ikke mindst holder det op imod det afkast (rente), som du får. Nu højere afkast – desto højere risiko vil du typisk også møde – og lyder det for godt til at være sandt, så er det typisk ”for godt til at være sandt”.
Typisk vil der være en kreditvurdering på projekterne, hvor du også kan se risikoprofilen eller en guide med, hvor denne befinder sig på en given risikoskala. De fleste investorer vi taler med, vælger at placere deres opsparinger i projekter med lav risiko og går dermed på kompromis med det tårnhøje afkast ( eller tab) som eksempelvis en heldig ( uheldig) aktieinvestering kan medføre.
Der findes mange gode platforme med solide kræfter bag og nogle få mere usikre platforme, som jo helst ikke skal sløre de gode muligheder, som Crowdlending giver dig. Vi vil anbefale dig, at du sikrer dig, at der er erfaring og troværdighed bag platformen. Har finanstilsynet godkendt? Har de anerkendte samarbejdspartnere – revisorer og advokater? Er der en dokumenteret plan, såfremt alt skulle gå galt og selve platformsudbyderen går konkurs?
Slutteligt skal det føles godt og give mening.
Læs mere om Crowdtons investeringsmuligheder – din alternative investeringsvej