Grøn energi er det nye sort
August 06, 2020Den grønne bølge skyller ind over kloden, og det kan ikke mindst ses på de klimavenlige aktier, der klarer sig særdeles godt. Der hersker ingen tvivl om, at omstillingen fra sort til grøn energi er i gang, og det mærker investorerne også
Massiv satsning på grønt
Der satses så massivt på vedvarende energikilder, at investorer, der holder sig fra olie, kul og gas i seks af de seneste otte år har opnået et bedre afkast end investorer, der ikke har frasorteret olie, kul og gas. Det viser tal fra en af verdens mest kendte leverandører af aktieindekser, MSCI.
Det gennemsnitlige afkast for aktieindekser uden olie, kul og gas lyder siden 2010 på 11,1 pct. stigning pr. år, mens det tilsvarende indeks med samme råstoffer inkluderet er vokset med 10,2 pct. i snit.
Hvad gør de største?
Nogenlunde samme billede får man, hvis man tager udgangspunkt i Nasdaq Clean Edge Green Energy Index (CELS). På trods af, at det brede S&P 500 indeks buldrede afsted i årets første kvartal, så har CELS-indekset præsteret en fremgang på 21 pct. i første halvår 2019 mod S&P 500’s 19 pct.
Kigger man på én af verdens største investorer, amerikanske Goldman Sachs, så har investeringsbanken tidligere meddelt, at den frem mod 2025 vil målrette omtrent 1.000 mia. kr. (150 mia. dollars) til investering i klimavenlig energi. Over halvdelen er allerede investeret.
Klimaet fylder mere
Bevægelsen er tydelig. Det mærker man også hos Obton, der gennem de sidste 10 år har gjort det til en god forretning at investere i solcelleparker rundt omkring i Europa. Flere tusinde investorer har allerede tilsluttet sig Obtons investeringsprodukter, hvor man for et minimumsbeløb på 750.000 kr. kan blive medejer af forskellige solcelleparker i Europa . Her ligger det gennemsnitlige afkast på 8 pct. om året baseret på driftsindtægterne fra solcelleparkerne, hvor produktionen historisk set kun afviger med 1,5 pct. om året i gennemsnit.
“Klimaet er begyndt at fylde mere hos investorerne, og det ser vi i stigende grad en effekt af. Efterspørgslen er stor. Hos os kan vi se, at vores investorer er gået fra kun at være risiko/afkast-fokuserede til, at flere gerne vil gøre noget godt, men ikke på bekostning af afkastet,” siger forhenværende investeringsdirektør i Obton, Oliver Peters.
Han er ikke i tvivl om, at det øgede fokus på grøn energi og det fodaftryk, som den enkelte person eller virksomhed sætter på klimaet, er kommet for at blive. Derfor er der også grund til at tro på, at de grønne investeringsformer fortsat vil være populære.
Tendensen vil fortsætte
Det skyldes ikke bare den stigende grad af klimavenlighed, men også, at strømforbruget vil vokse i årene, der kommer. Frem mod 2050 vil behovet for strøm vokse med 17 pct. ifølge EU Energy Outlook-rapporten, og det skyldes blandt andet el-biler og store datacentre.
Også den grønne dagsorden vil vokse. Det føler man sig ikke mindst overbevist om, hos den grønne tænketank Concito.
“Der er rigtig mange virksomheder, der er begyndt at tænke over det CO2-aftryk, som de sætter. Vi ser i øjeblikket de store virksomheder i stigende grad stræbe efter at definere sig som CO2-neutrale - både i Danmark og i udlandet, og vi er slet ikke i tvivl om, at den udvikling bare vil fortsætte,” siger international chef i Concito Jarl Krausing.
Private vil gerne
Han peger på, at virksomhedernes motivation for at tænke grønt kommer fra flere fronter. Investorerne ønsker det, nye medarbejdere ønsker det og også fra kundesiden er der et ønske om at handle klimabevidst. Beregninger viser, at en gennemsnitlig dansk familie med en investering på 66.000 kr. i solceller kan kalde sig CO2-neutral. Et interessant perspektiv, men endnu er det ikke mange private, der har spekuleret i at købe sig til et klimaaftryk på nul.
”Vi får en del henvendelser fra private, der spørger til, hvordan de eksempelvis kan kompensere for en flyrejse. På den måde tænker private klimavenligt, men vi oplever ikke mange private, der på den måde køber klimavenlige kvoter eller lignende,” siger Jarl Krausing.